КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА КОНФЛИКТА? Конфликтът противопоставя исканията на Израел за

...
КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА КОНФЛИКТА? Конфликтът противопоставя исканията на Израел за
Коментари Харесай

Поглед в историята: Какъв е конфликтът между Израел и Палестина?

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА КОНФЛИКТА?

 

Конфликтът опълчва настояванията на Израел за сигурност в район, който той от дълго време счита за неприятелски, на стремежите на палестинците за лична страна.

 

Бащата-основател на Израел Давид Бен-Гурион прогласява актуалната страна Израел на 14 май 1948 година, създавайки несъмнено леговище за евреите, бягащи от гонене и търсещи народен дом на земя, с която са свързани дълбоки връзки от генерации.

 

Палестинците назовават основаването на Израел " Накба ", или злополука, която е довела до лишаването им от благосъстоятелност и е блокирала фантазиите им за държавност.

 

По време на последвалата война към 700 000 палестинци, половината от арабското население на ръководената от Англия Палестина, бягат или са прогонени от домовете си, като се озовават в Йордания, Ливан и Сирия, както и в Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим.

 

Израел, непосредствен съдружник на Съединени американски щати, оспорва изказванието, че е прогонил палестинците от домовете им, и акцентира, че е бил атакуван от пет арабски страни в деня след основаването си. Пактовете за помирение приключват сраженията през 1949 година, само че формален мир не е подписан.

 

Палестинците, които остават на място по време на войната, през днешния ден образуват арабската израелска общественост, която съставлява към 20% от популацията на Израел.

КАКВИ ГОЛЕМИ ВОЙНИ СА съдебна експертиза ВОДИЛИ ОТТОГАВА?

 

През 1967 година Израел нанася предпазен удар против Египет и Сирия, с което стартира Шестдневната война. Оттогава Израел окупира Западния бряг, арабския Източен Йерусалим, който завзема от Йордания, и сирийските Голански възвишения.

 

През 1973 година Египет и Сирия атакуват израелски позиции по Суецкия канал и Голанските възвишения, с което стартира войната от Йом Кипур. Израел отблъсква двете армии в границите на три седмици.

 

През 1982 година Израел нахлува в Ливан и хиляди палестински бойци под управлението на Ясер Арафат са евакуирани по море след 10-седмична блокада. През 2006 година в Ливан още веднъж избухва война, когато бойци на " Хизбула " пленяват двама израелски бойци, а Израел отвръща на удара.

 

През 2005 година Израел напуща линията Газа, която е превзел от Египет през 1967 година Но през 2006, 2008, 2012, 2014 и 2021 година в Газа имаше огромни експлоадирания, които включваха израелски въздушни набези и палестински ракетен обстрел, а от време на време и трансгранични нахлувания от двете страни.

 

Освен войни, в интервала 1987-1993 година и още веднъж през 2000-2005 година е имало две палестински интифади или въстания. По време на втората Хамас прави талази от самоубийствени атентати против израелци.

КАКВИ СА ОПИТИТЕ ЗА ПОСТИГАНЕ НА МИР?

 

През 1979 година Египет и Израел подписват кротичък контракт, който поставя завършек на 30-годишната неприязън. През 1993 година израелският министър-председател Ицхак Рабин и палестинският водач Ясер Арафат си стискат ръцете за Споразуменията от Осло за лимитирана палестинска автономност. През 1994 година Израел подписва кротичък контракт с Йордания.

 

На срещата на върха в Кемп Дейвид през 2000 година президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън, израелският министър-председател Ехуд Барак и Арафат не съумяват да реализират дефинитивно спокойно съглашение.

 

През 2002 година арабски проект предлага на Израел естествени връзки с всички арабски страни в подмяна на цялостно отдръпване от земите, които е завзел по време на Шестдневната война през 1967 година, основаване на палестинска страна и " заслужено решение " за палестинските бежанци.

 

Усилията за реализиране на мир са в застой от 2014 година насам, когато се провалиха договарянията сред израелци и палестинци във Вашингтон.

 

По-късно палестинците бойкотираха връзките с администрацията на американския президент Доналд Тръмп, защото тя обърна десетилетия наред провежданата от Съединени американски щати политика, като отхвърли да поддържа решението за две страни - мирната формула, която планува основаването на палестинска страна на територията, завзета от Израел през 1967 година

 

КАКВИ СА СЕГАШНИТЕ УСИЛИЯ ЗА МИР?

 

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън се концентрира върху опитите за реализиране на " огромна договорка " в Близкия изток, която да включва нормализиране на връзките сред Израел и Саудитска Арабия, страж на двете най-свещени ислямски светини.

 

Последната война е дипломатически неуместна за Рияд, както и за други арабски страни, в това число някои арабски страни от Персийския залив, прилежащи на Саудитска Арабия, които са подписали мирни съглашения с Израел.

 

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ИЗРАЕЛСКО-ПАЛЕСТИНСКИ ВЪПРОСИ?

 

Решението за две страни, израелските селища, статутът на Йерусалим и бежанците са в основата на разногласието.

 

Решение за две страни: Споразумение, което ще сътвори страна за палестинците на Западния бряг и в линията Газа наред с Израел. Хамас отхвърля решението за две страни и се заклева да унищожи Израел. Израел съобщи, че палестинската страна би трябвало да бъде демилитаризирана, с цел да не заплашва Израел.

 

Селища: Повечето страни считат еврейските селища, издигнати върху земя, окупирана от Израел през 1967 година, за противозаконни. Израел оспорва това и се базира на исторически и древен връзки със земята. Продължаващото им разширение е измежду най-спорните въпроси сред Израел, палестинците и интернационалната общественост.

 

Йерусалим: Палестинците желаят Източен Йерусалим, който включва свещени за мюсюлманите, евреите и християните места, да бъде столица на тяхната страна. Израел твърди, че Йерусалим би трябвало да остане негова " неделима и безконечна " столица. Претенциите на Израел към източната част на Йерусалим не са приети от интернационалната общественост. Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел - без да прецизира обсега на неговата пълномощия в противоречивия град - и реалокира посолството на Съединени американски щати там през 2018 година

 

Бежанци: Днес към 5,6 милиона палестински бежанци - основно потомци на избягалите през 1948 година - живеят в Йордания, Ливан, Сирия, окупирания от Израел Западен бряг и Газа. Според палестинското външно министерство към половината от записаните бежанци остават без поданство, като доста от тях живеят в препълнени лагери.

 

Палестинците от дълго време упорстват на бежанците да бъде позволено да се завърнат, дружно с милиони техни потомци. Израел твърди, че всяко преселване на палестински бежанци би трябвало да се извърши отвън неговите граници.

 

 

Публикация на публицистите на, радактирана от Едмънд Блеър. Преводът е на Илияна Маринкова, ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР